Hantera 301-redirects

Importera en fil med 301-länkar vid flytt från en annan plattform

Vad är en 301-redirect?

Om man byter plattform, från ett annat system till Abicart så har man troligtvis haft en domän kopplad till sin förra butik. När man flyttar domänen till oss så kommer alla gamla länkar som har indexerats av sökmotorerna att sluta fungera och bli s.k. 404-sidor.

Man kan då via en import  fånga upp de gamla länkarna och omdirigera dessa mot de nya sidorna i Abicart och på så sätt inte tappa så mycket ranking i sökmotorerna.

Jag har raderat en sida i butiken och vill omdirigera den till en annan sida i butiken?

Vi har ingen hantering av befintliga URL'er i butikerna ännu. Man kan endast göra 301-omdirigering på URL'er från externa system som inte finns i Abicart.

Vi kommer bygga till funktioner för att man ska kunna hantera och omdirigera alla sidor i butiken via 301-redirects men detta ligger en bit in i framtiden.

Om man ändrar filnamnet på en produkt eller produktgrupp kommer det automatiskt att skapas en 301-redirect från den gamla URL'en till den nya.

Hur gör jag för att importera 301-redirects?

Skapa ett Excel-dokument med TRE kolumner:

1. Domän för gamla adressen utan http - t.ex. "www.er_domän.com"
  2. Sökväg för gammal URL (ej domän) inklusive slash, t.ex. "/index.php?main_page=index&cPath=47_56"
  3. Ny komplett URL, t.ex. "http://www.er_domän.se/se/grp/orhangen.php"

Maila sedan in filen till supporten (shop@abicart.se) så kan vi importera detta i databasen och fånga upp era gamla adresser.

Hur påverkar detta SEO:n?

Byter du från en annan plattform till Abicart är detta av vikt så att du inte tappar din ranking. Här berättar Google mer: Google Support

Min butik har många länkar i sökmotorerna som går till 404-sidor. Kan man omdirigera dessa till startsidan istället?

Enligt Googles rekommendationer så ska man inte göra 301-länkar till startsidan på gamla sidor/produkter som inte längre finns. Man ska endast skapa en 301-länk om det finns en annan sida med identiskt innehåll som den tidigare sidan hade.

Om man omdirigerar gamla sidor (404-sidor) till startsidan så gör man rent tekniskt en s.k. "soft 301-redirect" och Google känner av detta och tolkar det som "manipulation" (vilket det faktiskt är) och då kan man istället straffas genom att bli bortplockad från sökmotorerna.

Google säger att det är inget fel med "riktiga" 404-sidor och man blir inte straffad för detta. Ni har möjlighet att redigera utseendet på 404-sidan i butiken och se till att det finns en länk till butikens startsida så att besökaren enkelt kan klicka sig vidare och fortsätta handla i butiken. Man redigerar denna sidan under Egna sidor -> "Angiven sida kunde inte hittas".