* Produktgrupper

Produktgrupper, dela upp sortimentet i olika kategorier

Vad är en produktgrupp?

En produktgrupp är en kategori för butikens produkter. Man kan skapa hur många produktgrupper som helst och en produktgrupp kan innehålla obegränsat med produkter.

Om man exempelvis säljer kläder kan man dela upp produkterna i produktgrupperna Herr, Dam och Barn. Sedan kan man skapa undergrupper till dessa som exempelvis Tröjor, Skjortor, Kjolar, Byxor osv. Man kan även skapa obegränsat med undernivåer.

I abonnemang Webshop Plus och Webshop Pro kan en produkt tillhöra obegränsat med produktgrupper.I Webshop Go kan en produkt endast tillhöra en produktgrupp.

Skapa en produktgrupp

Gå till Produkter -> Produktgrupper -> + Ny produktgrupp.

Generellt

När du skapar en produktgrupp kan du välja vilken placering den ska ha. Om du redan har skapat några produktgrupper kan du välja att placera den nya produktgruppen i någon av dessa. Då blir den automatiskt en undergrupp. Om den nya produktgruppen ska vara en vanlig produktgrupp kan du hoppa över placering.

Gruppens namn

Ange ett namn på produktgruppen.

Dölj

Det finns två olika inställningar här:

Dölj produktgruppen och dess artiklar

Denna inställningen döljer hela produktgrupper och alla produkter som finns i den.

Om man döljer en grupp och den innehåller undergrupper kommer inte dessa att döljas och inte heller produkterna i undergrupperna. Man måste gå igenom alla undergrupper och kryssa i denna inställningen och man vill dölja alla nivåer under gruppen.

Visa inte artikelgruppen i artikelmenyn

Denna inställningen döljer endast gruppen i menyn. Produkterna i gruppen kommer fortfarande vara sökbara och gruppen kommer fortfarande vara synlig i produktgruppstabeller på produktgruppssidor om man valt att använda detta.

Bild i artikelgruppstabell

Här finns en funktion där man kan lägga in text och bild som ska visas på produktgruppens sida. Som standard visas alltid produktgruppens namn som en rubrik (H1) på sidan och sedan produkterna som tillhör denna grupp.

Om man anger en bild och text här kommer detta visas mellan rubriken och produkterna.

Skapa en undergrupp

Om man har skapat några huvudkategorier, exempelvis Herr, Dam och Barn och nu vill skapa några undergrupper.

Gå till Sortiment -> Produkter -> Produktgrupper.

Klicka sedan på den produktgrupp som du vill skapa undergrupper i, exempelvis "Herr". Då visas en ruta till höger som innehåller flera länkar. Klicka på "+ Ny undergrupp".

Egenskapen "Placering" visar då i vilken produktgrupp denna gruppen kommer skapas i. Ange sedan namn på gruppen och klicka sedan på knappen "Lägg till".

Nu har vi skapat en undergrupp i en produktgrupp.

Flytta en produktgrupp

Om man har flera produktgrupper och behöver möblera om så kan man enkelt flytta runt grupperna.

Gå till Sortiment -> Produkter -> Produktgrupper.

Klicka på den produktgrupp som du vill flytta. Då visas en ruta till höger som innehåller flera länkar. Klicka på "Klipp ut".

Man kan sedan välja att flytta den upp och ner eller flytta in den i eller ur en grupp.

Flytta gruppen inom samma nivå

Klicka på produktgruppen ovanför eller under där du vill att denna gruppen ska flyttas till. I rutan till höger väljer man sedan "Klistra in ovanför" eller "Klistra in under".

Flytta gruppen till en annan grupp

Klicka på produktgruppen som du vill placera denna produktgruppen i och i rutan till höger väljer "Klistra in i".

Det går även att flytta produktgrupper via drag-and-drop men det kan vara lite struligt i vissa webbläsare. Testa gärna. Är det krångligt så använd istället klipp-och-klistra-metoden som beskrivs ovanför denna rutan.