Produkter

Skapa en produkt, olika produkttyper, produktinställningar

Vilka olika typer av produkter finns det?

Det finns i nuläget fyra olika typer av produkter:

• produkt (fysisk eller nedladdningsbar)
  • paket (består av flera olika produkter)
  • tjänst
  • presentkort

Produkt

Det vanligaste man har i sin butik är vanliga produkter. Här finns möjlighet att ange olika egenskaper så som namn, beskrivning, pris, lagersaldo, artikelnummer, vikt, fraktinformation  m.fl.

Paket

Ett produktpaket måste innehålla minst två produkter och man kan ange ett nytt pris för själva paketet helt oberoende på vad produkterna i paketet har för grundpris. Exempelvis om man skapar ett paket med tre produkter som kostar 50 kr styck så kan man ange ett eget paketpris på 120 kr.

Tjänst

Det som skiljer en tjänst från en vanlig produkt är att blocken (egenskaperna) för bl.a. lagersaldo och frakt saknas.

Presentkort

Om en kund vill ge bort ett presentkort kan man använda sig av presentkort i butiken. Butiksägaren skapar då presentkort med olika värden, exempelvis 100 kr, 250 kr, 500 kr osv. Kunden kan sedan köpa ett eller flera presentkort som dom sedan ger bort. Antingen skickas det ut via e-post eller så kan köparen själv skriva ut och ge bort ett fysiskt presentkort som fungerar som betalning i butiken.

Skapa en ny produkt

Gå till Produkter -> Klicka på knappen "+ Ny produkt..." uppe till höger -> välj "Ny produkt".

På denna sidan (fliken "Produktegenskaper") finns det flera olika boxar som innehåller olika inställningar.

Texter

I denna box finns inställningar för produktens namn och beskrivningar. Har man aktiverat flera språk visas det fält för varje språk vid respektive egenskap.

Produktens namn

Ange ett namn på produkten. Tänk på att detta namn är viktig för sökmotorerna så istället för att endast ange "t-shirt" så bör man tänka på att få med tillverkare eller liknande i namnet också. Exmepelvis "T-shirt från [varumärke]".

Inledande text

Detta fält visas på produktsidan precis under produktnamnet och är tänkt att användas för en kortare sammanfattning av produkten.

Beskrivning

Detta fält är till för att användas för en lång utförlig beskrivning om produkten.

Prissättning

I denna box finns inställningar för priser, moms och möjlighet att aktivera en offertfunktion. Har man aktiverat flera valutor och ställt in att dessa ska vara manuella visas det fält för varje manuell valuta vid respektive prisfält. Det vanligaste är dock att man har en basvaluta och sedan kopplar andra valutor mot denna basvaluta. Då kan systemet räkna ut priser i dessa andra valutor automatisk baserat på aktuell valutakurs.

Ordinarie pris

Ett fält för att ange ett ordinarie pris på produkten.

Extrapris

Ett fält för att ange ett extrapris på produkten.

Notera att det nya prissättningssystemet med prislistor kan även hanteras under Produkter -> Prissättning.

Momssats

Under Inställningar -> Moms -> Momssatser -> Standardmomssats för butikens artiklar anger man en grundmomssats för alla produkter. Om vissa produkter ska ha en annan momssats än standardmomssatsen kan man ange den här.

Visa ”Begär offert” istället för ”Köp” för denna artikel.

I vissa fall kanske man inte vet vad produkten kommer kosta utan behöver ta in en offert på produkten kan man aktivera denna inställningen. Istället för en köp-knapp kommer det visas en knapp med "Begär offert". Klickar man på knappen öppnas ett fönster med ett formulär där man måste fylla i sina uppgifter samt ett meddelande till butiksägaren. Detta mail skickas sedan till butiksägaren.

Som default måste man ange ett pris på produkterna för att kunna skapa dem. Detta kan man stänga av under Produkter -> Produktinställningar -> Artiklar utan pris och då kommer man kunna skapa produkter utan pris.

Lagerhantering

I denna boxen finns inställningar för att aktivera lagerhantering, ange lagersaldo samt visa olika lagermeddelanden ut mot kund.

Möjliggör lagerhantering

Denna inställningen måste aktiveras för att lagerhanteringen ska fungera.

Lagersaldo

Fält för att ange lagersaldo.

Använder man kundens val och har aktiverat lagerhantering anger man lagersaldot på varje val under fliken "Kundens val".

Visa lagersaldo

Vill man visa produktens lagersaldo ut mot kund aktiverar man denna inställningen. Lagersaldot visas på produktsidan och om saldot är 0 eller mindre visas lagermeddelandet från fältet "Lagermeddelande för varor som ej finns i lager" istället.

Dölj artikeln om lagret är slut

Vill man att produkten ska döljas när den säljer slut kan man aktivera denna inställning.

Tillåt beställningar även om lagret är slut och visa lagermeddelande

Även om produkten har sålt slut så kan man aktivera att den går att köpa ändå. Fältet "Lagermeddelande för varor som ej finns i lager" kommer visas och produkten går att köpa som vanligt.

Lagermeddelande för varor som ej finns i lager

Om man har aktiverat lagerhantering och även aktiverat "Visa lagersaldo" kommer detta fältet visas på artikelsidan. Här kan man ange en text som informerar när produkten väntas komma in i lager igen, exempelvis "Tillfälligt slutsåld. Åter i lager om 3-4 dagar".

Skicka mig ett e-mail vid låg lagerstatus

Ett fält för att aktivera en inställning för butiksägaren. Om man vill bli varnad att en produkt håller på att ta slut i lager kan man aktivera denna funktionen. Man måste då även ange ett värde i fältet "Gräns för lagervarning", alltså när varningen ska skickas ut. Anger man exempelvis "2" i fältet kommer systemet skicka ut ett mail till butiksägaren (mailet skickas till e-postadressen som är angiven under Inställningar -> E-post -> E-post beställningar) när lagersaldot blir två eller lägre.

Egenskaper

I denna box finns inställningar för vikt och produktmall (endast Webshop Plus).

Vikt

Om man använder en transporttjänst som Unifaun och/eller Pacsoft måste man ange vikt på alla produkter. Vikten bör anges i gram och den kommer summeras på alla artiklar i varukorgen för att sedan kunna räkna ut en fraktavgift baserat på totalvikten.

Produktmall

Har man skapat produktmallar kommer dessa visas i en lista här. Välj den mall som produkten ska använda. Produktmallar skapas under Produkter -> Produktmallar.

Kvantitet

I denna box kan man styra hur många antal av produkten som måste köpas. Som default kan man köpa allt från en till så många produkter som finns i lager. Men vissa produkter kanske man vill sälja i 6-pack, 10-pack eller liknande och då kan man ställa in detta här.

Minsta steg för antal

Antalet som kunden kan beställa måste vara en multipel av detta tal. Default är "1".

Det vanligaste är att man säljer produkter styckvis och då anger man "1" i detta fält. Men säljer man exempelvis ett 10-pack så blir "Minsta steg för antal" 10 stycken.

Minsta antal

Minsta antalet som får köpas. Default är "1".

Om man exempelvis säljer ett 10-pack anger man 10 som minsta antal. Då kommer minsta antal som går att köpa vara 10.

Största antal

Vill man begränsa antalet för denna produkten som ska gå att köpa anger man värdet i detta fält. Default är "0" för obegränsat antal.

Dölj inmatningsfält för antal (artikelvisning)

Vill man inte att kunden själv ska kunna välja antal på produkten kan man aktivera denna inställningen. Man kan då endast köpa det värde som butiksägaren har angivit i fälten "Minsta antal", "Minsta steg för antal" och "Största antal" ovan.

Visa aldrig inmatningsfält för antal

Inställning ovan (Dölj inmatningsfält för antal) gäller endast på artikelsidan och vill man inte att köparen ska kunna ändra antal i varukorg/kassan måste man även kryssa i denna rutan.

Artikelinställningar

I denna boxen finns inställningar om produkten ska visas som nyhet, endast för visning osv.

Nyhet

Om man aktiverar artikeln som nyhet kommer den visas på egna sidan "Nyheter". Man kan även lägga till ett block med produkter på startsidan i temat och där välja koppling "Nyheter". Då visas endast de artiklar som är markerade som nyhet.

Kundspecifik fil

Vill man att köparen ska ladda upp en bild/fil till produkten innan den läggs i varukorgen aktiverar man denna inställningen. Exempelvis om man säljer produkter med egna tryck. Då kan köparen enkelt bifoga en bild som ska tryckas på produkten.

Kundspecifik fil är nödvändig

Om man har aktiverat inställningen ovan, "Kundspecifik fil" kan man göra den inställningen tvingande, så att köparen måste ladda upp en fil för att kunna lägga artikeln i varukorgen. Då kryssar man in denna inställningen.

Om endast denna inställningen är aktiverad händer ingenting. Inställningen "Kundspecifik fil" måste vara aktiverad för att "Kundspecifik fil är nödvändig" ska göra något.

Exkludera ur relaterade artiklar

I Webshop Plus finns en funktion för att visa relaterade artiklar under en artikel på artikelsidan. Exempelvis som tillbehör eller "Andra köpte också". I vissa fall kanske man inte vill visa vissa produkter i en relationslista och kan då inaktivera dem med denna inställning.

Enbart för visning

Vill man endast visa upp en produkt utan att den ska kunna köpas kan man aktivera denna inställning. Exempelvis om det är en kommande produkt så kan man lägga in den tidigare och sedan göra den köpbar när den kommer in i lager.

Text i orderbekräftelse

Ett fält där man kan ange en text för just denna produkten som visas i orderbekräftelsen.

Notera att det finns ett generellt fält för "Text i orderbekräftelse" under Inställningar -> Dokument- och e-postinnehåll -> Orderbekräftelse -> Text på orderbekräftelse.

Detta fältet ska man endast använda om det är något specifikt för just denna produkten man vill informera om.

Information

I denna box finns en inställning för att dölja produkten samt att det visas vilken produkttyp det är.

Dold

En inställning för att dölja produkten. Produkten kommer inte visas ute i butiken utan endast i admin. I produktlistan är även produktraden markerad som mörkgrå.

Artikeltyp

Det finns fyra olika produkttyper och här visas vilken typ det är. Produkt, paket, tjänst eller presentkort.

Kategorisering

Inställningar för att välja produktgrupper samt eventuellt välja Google Taxanomi (kräver tilläggstjänsten Google Shopping).

Produktgrupp

Välj vilken/vilka produktgrupper som produkten ska tillhöra.

Notera att i Webshop Bas kan en produkt endast tillhöra en produktgrupp. I Webshop Plus är det obegränsat.

Google Taxanomi

För att Google ska acceptera produktfeeden för Google Shopping måste man välja Google Taxanomi för varje produkt. Kategorierna är fördefinierade av Google och man kan inte ändra eller lägga till egna utan man måste välja någon av de som finns i listan.

Identifiering

I boxen identifiering finns egenskaper för att identifiera produkten.

Artikelnummer

Ett artikelnummer kan innehålla bokstäver, siffror samt vissa specialtecken.

Vissa externa system (transportsystem, ekonomi- och kassasystem m.fl.) kan ha begränsningar och inte tillåta vissa specialtecken i artikelnumret som blanksteg (space), &-tecken, hash-tag osv. Man bör därför inte använda dessa specialtecken som artikelnummer utan endast bokstäver (a-z), siffror (0-9), bindestreck (-) samt understreck ( _ ).

MPN / SKU (Tillverkarens Varunummer)

Ett fält för tillverkarens produktnummer.

GTIN (Global Trade Item Number)

Ett fält för GTIN. Använder man Google Shopping måste man ange ett GTIN-nummer eller ange ett varumärke på produkten.

Bilder

En modul för att ladda upp bilder på produkten. Bilderformat som stöds är JPG, PNG och GIF.

Man bör använda sig av bildformatet .JPG och ha en bildstorlek på minst 1000 x 1000 pixlar. Systemet kommer skala om bilden till olika storlekar och sedan visa "bästa" storleken beroende på besökarens skärmstorlek.

Bilagor

En modul för att ladda upp en bilaga på produkten, exempelvis en PDF-fil med tekniska specifikationer eller liknande.

Man ska inte använda funktionen för bilagor för att sälja digitala filer, exempelvis PDF-filer eller liknande. Bilagan kommer vara tillgänglig på produktsidan för alla besökare och kommer kunna laddas ner utan att man behöver köpa produkten.

Vi har en tilläggstjänst för försäljning av nedladdningsbara filer som man kan beställa under "Mitt abonnemang".

Frakt

I denna boxen finns olika fraktinställningar och visning av leveransmeddelanden.

Gratis frakt

Vill man att en specifik produkt produkt ska vara fraktfri kan man aktivera den här. Om det finns vissa produkter som är fraktfria och andra som inte är det kommer ordinarie fraktavgift appliceras på ordern.

Om alla artiklar i varukorgen är fraktfria läggs ingen fraktavgift på slutsumman.

Skrymmande

En funktion för att tagga en produkt som skrymmande, exempelvis om man säljer produkter som är fysiskt stora men kanske inte väger så mycket och då inte ska använda den vanliga fraktavgiften.

Vanligtvis skapar man en leveransmetod (Inställningar -> Frakt och leverans) som kan hantera skrymmande produkter (exempelvis "Hämta i butik") och sedan inaktiverar man skrymmande produkter på alla andra leveransmetoder.

Om kunden har minst en skrymmande produkt i varukorgen kommer endast den eller de leveransmetoder som kan hantera skrymmande produkter att visas i kassan.

Leveransinformation

Under Produkter -> Leveransinformation kan man skapa olika leveransmallar som visar olika texter om en produkt finns i lager eller är slutsåld. Man kan sedan koppla mallarna till sina produkter. Det går att tagga en leveransmall som "standardmall" och den aktiveras då som default på alla produkter. Man kan sedan manuellt ändra leveransmall eller stänga av den helt via inställningarna här.

• Visa butikens förvalda mall för leveransinformation ("[Mallens namn")
  • Visa ingen leveransinformation
  • Välj en egen artikelspecifik mall för leveransinformation

Butiksägarens noteringar

Ett textfält för anteckningar. Visas endast i admin, ej ute i butik.