Flerbutikssystem

Ha flera butiker under samma tak.

Vad är flerbutikssystem?

Flerbutikssystem är en funktion för att skapa flera underbutiker och kan aktiveras i abonnemang Webshop Plus och Pro.

Notera att detta är en tilläggstjänst där varje underbutik kostar extra. Den första underbutiken ingår i abonnemanget och sedan kostar butik 2-5: 300 kr/mån styck och från butik 6: 150kr/mån styck.

Den här funktionen passar dig som bokför alla beställningar på samma ställe, oavsett vilken webbutik beställningarna kommer ifrån.

Flerbutikssystemet fungerar så att man har en toppnivå (tänk ett lager för produkter, betalmetoder, leveransmetoder, kunder osv.) och sedan en eller flera underbutiker. Toppnivån visas inte ut mot kund utan det är endast underbutikerna som visas utåt.

Man kan ställa in att en underbutik ska använda hela eller delar av sortimentet. Likaså gällande betalmetoder och leveransmetoder. Underbutiker kan välja att använda alla eller vissa. Man väljer detta fritt i varje underbutik.

Om man säljer till flera olika länder kan man ha en underbutik för varje land för att anpassa sortiment och eventuellt moms efter de olika länderna.

Om man säljer till både privatpersoner och återförsäljare och föredrar att återförsäljare har en egen butik, så kan man skapa en underbutik för dem.

Alla underbutiker kan ha olika utseende och teman.

Varje underbutik har även egna domännamn.

Flerbutikssystem är byggt för ett företag som ska ha flera olika butiker. Om man har flera olika företag och vill ha olika butiker för respektive företag ska man inte använda flerbutikssystem.

Att tänka på

När man väl kopplat på flerbutikssystemet går det inte att ångra och backa tillbaka till en vanlig butik igen. Se därför till att du är helt säker på att du vill ha flerbutikssystem innan vi slår på det. Skapa gärna en demobutik och testa flerbutikssystemet först om du är osäker. Detta kostar inget extra.

Notera att man inte kan slå ihop redan befintliga butiker till ett flerbutikssystem. Man måste aktivera funktionen i en butik och sedan skapas alla nya butiker i detta flerbutikssystem.

Hur aktiverar man flerbutikssystem?

Skicka ett mail till kundtjänsten (support@abicart.se) från din nuvarande butiks e-postadress (som butiken är registrerad med). Detta är för att vi ska vara säkra på att det är ni som äger butiken. Ange ert butiks-id och säg att ni vill aktivera flerbutikssystem. Vi kommer sedan aktivera detta inom 24 timmar i er butik.

Butikssystem och inställningar

När "Flerbutikssystem" är aktiverad finns det ett nytt val i vänstermenyn, "Butikssystem". Klicka på den.

Butiker

Butikssystem -> Butiker. Här ser du dina underbutiker.

Egenskaper

Under fliken "egenskaper" skriver du underbutikens namn och ger underbutiken en butikskod.

Under fliken "produkturval" bockar du i vilka produktgrupper/produkter som ska visas i underbutiken:

Butikssystem och sortiment

Sortimentet ligger alltid på toppnivå

Du ställer in vilka produkter som ska visas i en underbutik här:

Butikssystem -> klicka på knappen "Egenskaper" för vald underbutik -> Klicka sedan på fliken "Artikelurval".

Butikssystem och moms

Momsinställningarna görs på toppnivå:

Gå till Butikssystem -> Inställningar -> Moms

Visning av moms ställs in i de olika underbutikerna:

Gå till Butikssystem > Växla till underbutiken > Inställningar > Moms

Butikssystem och sökmotoroptimering

Det finns en risk att Google tolkar en artikel som förekommer i flera butiker som duplicerat innehåll. Eftersom en artikel kan finnas i flera underbutiker kan sökmotoroptimeringen eventuellt komma att påverkas. Det kan vara bra att ha detta i åtanke om du vill gå över till flerbutikssystem.