Hur fungerar målgruppsväljaren?

Skapa målgrupper för olika språk, valutor och leveransländer som besökarna kan välja mellan.

Vad är en målgruppsväljare?

Tidigare har det funnits olika val för språk och valuta i butikerna men nu har vi byggt en ny uppdaterad version vilket innebär att man som butiksägare kan skapa olika målgrupper och fördefiniera språk, valuta, prisvisning med eller utan moms och leveransland vilket innebär att exempelvis kunderna kan se hur mycket dom har kvar till fri frakt oavsett vilket leveransland de ska leverera till.

Varför ska jag använda målgruppsväljaren?

Om butiken levererar till olika delar av världen så kan man skapa olika målgrupper för exempelvis olika länder och då skapa en målgrupp för exempelvis USA där man sätter engelska som språk, USD som valuta, visning av pris exkl. moms samt leveransland USA. Man kan sedan välja amerikanska flaggan som ikon. Detta innebär att man kan skapa en annan målgrupp för England där man också väljer engelska som språk men GBP som valuta och England som leveransland.

Om man endast säljer inom Sverige kan man skapa två målgrupper, exempelvis en för privatpersoner som visar priserna inkl. moms och en för företagskunder som visar priserna exkl. moms.

Exempel på hur målgruppsväljaren kan se ut i minimerat läge. Här visas endast språk och valuta.

malgruppsvaljare

Exempel på hur målgruppsväljaren kan se ut i utfällt läge. Klickar man på målgruppsväljaren fälls den ut och man kan modifiera inställningarna för språk, leveransland, valuta och moms precis som man vill själv.

målgruppsväljaren-02

Inställningar i temat

Under Utseende -> Teman -> välj tema, redigera -> Innehåll -> Målgrupper.

Här finns två knappar, Lägg till extern länk och Lägg till målgrupp samt två block, Knappalternativ och Visa val.

Knappalternativ

Välj vilken information som skall visas i målgruppsväljaren. Nuvarande målgruppsnamn, Språk, Använda språkets fulla namn istället för 2-tecken koden, Visa valutanamn samt Visa moms. Man väljer helt enkelt vilka alternativ som ska visas. På bilden ovan är endast Språk och Visa Valutanamn markerat.

Visa val

Du kan välja om kunder endast ska se dina fördefinierade målgrupper eller om de kan ändra individuella inställningar själva.

Skapa en målgrupp

Gå till Utseende -> Teman -> välj tema, redigera -> Innehåll -> Målgrupper och klicka på knappen Lägg till ny målgrupp. Här finns flera olika fält:

Namn

Ange ett namn på målgruppen, exempelvis "Sverige", "Privatperson - Sverige" eller liknande.

Ikon

Välj en bild/ikon på en flagga eller motiv. Vill man använda en egen ikon kan man ladda upp bilden i filarkivet (Utseende -> Filarkiv) och sedan länka till bilden genom att ange bildens URL.

Språk

Välj vilket språk som ska vara förvalt för målgruppen. Butikens alla aktiva språk visas i listan. Vill man aktivera flera språk gör man det under Inställningar -> Språk.

Leveransland

Välj ett leveransland som ska vara förvalt för målgruppen. Butikens leveransländer visas i listan. Vill man leverera till fler länder aktiverar man detta under Inställningar -> Leveransmetoder.

Valuta

Välj vilken valuta som ska vara förvald för målgruppen. Butikens alla aktiva valutor visas i listan. Vill man aktivera flera valutor gör man det under Inställningar -> Valutor.

Momsval

Välj om priserna ska visas inklusive eller exklusive moms.

Upprepa sedan detta steg för att skapa olika målgrupper, exempelvis för olika länder och eller privatpersoner/företag.