Integration med Unifaun Web-TA

Automatisk export av beställningarna för att hantera och boka transporter i Unifaun Web-TA.

Integration med Unifaun Web-TA

Unifaun Web-TA är ett enkelt och effektivt transportadministrationssystem (TA). Systemet är framtaget för att passa de flesta företag – från de allra minsta som skickar ett kolli då och då till de som skickar fler än tusen paket om dagen.

Notera att alla artiklar måste ha en vikt för att beställningarna ska kunna exporteras till Unifaun. Du kan antingen ange vikt manuellt på varje artikel eller via import. Om ni behöver hjälp, kontakta vår support.

Vad finns det för fördelar med Unifaun Web-TA?

Integrationen med Unifaun Web-TA förenklar och effektiviserar hela bokningsförfarandet. Istället för att genomföra bokningar i Unifaun Web-TA kan du skapa underlaget direkt i Textalk Webshop och relevant information överförs sedan automatiskt till Unifaun Web-TA. Förutom ett enklare bokningsförfarande minimeras härmed också risken för manuella fel (den "mänskliga faktorn").

Egenskaper

  * postförskott
  * notifiering för sista upphämtningstid
  * stöd för flera kolli/paket per försändelse
  * språk: engelska/svenska
  * automatisk spårningsinformation av kolli till kunden
  * notifieringar via SMS, e-post, post eller fax (beroende på speditör)

Hur ansluter jag mig till tjänsten?

Klicka här för att beställa tjänsten. Om du har några frågor eller behöver hjälp med registreringen är det enklast att ringa Unifaun direkt: 08 729 88 50.

Aktivering av tjänsten

Så snart du har blivit ansluten till tjänsten skickas inloggningsuppgifter samt uppgifter för integrationsinställningar till dig. Du behöver ange dessa uppgifter i administrationsgränssnittet för Textalk Webshop-admin:

Gå till "Inställningar -> Externa kopplingar -> Unifaun Web-TA".

Kryssa i Aktiv-rutan och fyll i uppgifterna som du har fått av Unifaun Web-TA.

Mallar

Fältet behöver endast fyllas i om en egen mall har skapats i Unifaun Web-TA.
Om du har skapat en mall anger du samma namn som mallen i Unifaun Web-TA.
Den blir sedan tillgänglig under "Leveransmetoder". Observera att namnet måste vara detsamma som i Unifaun Web-TA. Varje leveransmetod kan kopplas till en egen mall.

Aktivera inställningarna på leveransmetoden

När integrationen har aktiverats ska fungera helt automatiskt. Du behöver därför koppla den till dina leveransmetoder. Du har troligtvis olika inställningar beroende på vilken leveransmetod kunden väljer. Om du exempelvis erbjuder ett alternativ där kunden kan hämta beställningen personligen ska Unifaun Web-TA inte användas.

Gå till "Inställningar -> Frakt och leverans" och klicka på leveransmetoden och scrolla sedan ner till "Händelseinställningar Unifaun Web-TA".

Exportera beställning - Välj när ordern ska exporteras till Unifaun. När ordern läggs, när den markeras som betald eller manuellt (export-knapp på ordern). Är "inaktiv" vald är inte Unifaun-integrationen aktiv för denna leveransmetod.
Fältet "Körning" ska alltid ha inställningen "Uppdatera direkt".

Notera att om man vill använda "delleverans" måste man välja "Inaktiv" på "Exportera beställning". Man använder då istället inställningen "Exportera försändelse" istället. 

Alternativ - I detta fält väljer man vilken transportör samt transportmall man vill använda för vald leveransmetod. I vårt exempel på bilden ovan har vi valt "PostNord Parcel SE".

Exportera försändelse - Om man har tänkt att använda funktionen "delleverans" väljer man "Försändelsen är skickad" vid "Aktivering". Fältet "Körning" ska ha inställningen "Uppdatera direkt".

Om man inte vill använda delleverans väljer man "Inaktiv" på både aktivering och körning som bilden ovan visar.

Alternativ - I detta fält väljer man vilken transportör samt transportmall man vill använda för vald leveransmetod. I vårt exempel på bilden ovan har vi valt "PostNord Parcel SE". 

 

Skapa egna sändningsmallar

Om ni saknar en sändningsmall så kan man skapa en sådan mall i butiken. Ni gör detta under Inställningar -> Externa kopplingar -> Unifaun Web-TA -> Mallar -> Lägg till egen mall

Ange namnet på sändningsmallen som den heter i Unifaun och det måste vara exakt samma namn med gemener och versaler. 

Mallen ni har skapat kommer sedan visas i listan "Sändningsmall i Unifaun Web-TA" inne på leveransmetoden.

 

F.A.Q. - Vanliga frågor och svar

Hur ställer man in så att köparen automatiskt får spårningsnumret på leveransbekräftelsen?

S: Då behöver man göra följande inställningar:

1 - Aktivera "leveransbekräftelsen".
Under Inställningar -> Dokument- och e-postinnehåll -> Leveransbekräftelse -> kryssa i "Skicka leveransbekräftelse per e-post när order markerats som skickad".
2 - Ställ in exportinställningarna till Unifaun.
Under Inställningar -> Externa kopplingar -> Unifaun Web-TA: "Bokning" måste vara "Direkt"
3 - Ställ in leveransmetoden
På leveransmetoden kan man välja vilket val som helst vid "Exportera beställning".
Man måste välja en "Frakttjänst" som stöder spårningsnummer. Kolla detta med Unifaun/Pacsoft om ni är osäker på vilka som gör detta.
Inställningen vid "Exportera försändelse" måste vara "Inaktiv" på båda.
 
Hur fungerar det i praktiken?
När en order läggs så exporteras den till Unifaun direkt eller manuellt beroende på inställningen ni har valt vid "Exportera beställning" på leveransmetoden. Om man har manuell export måste man se till att endast exportera ordern till Unifaun. Man får inte markera ordern som "skickad" i detta skede.
När ordern kommer över till Unifaun så bokas transporten och det genereras ett spårningsnummer. Detta spårningsnummer exporteras sedan tillbaka till butiken och läggs in på ordern.
När ordern har fått spårningsnummer kan man markera ordern som "skickad". Då skickas spårningsnumret med i mailet med leveransinformation.