Domän: Koppla domännamn till butiken

Hur kopplar/pekar jag om min domän till butiken?

För att besökare enkelt ska kunna hitta er butik bör man ha ett eget domännamn som man kopplar till butiken. Man behöver inget webbutrymme för butiken utan den ligger på våra servrar och ingår i butikens abonnemang. Det räcker alltså att man köper ett domännamn.

Det viktigaste man ska tänka på när man köper domänen är att det går att peka om domänen via CNAME eller A-record. De flesta stora webbhotell/domänleverantörer som Loopia.se, Binero.se, One.com osv. stöder detta.

Man kan inte lägga in domänen i butiken förrän den är aktiverad och synlig utåt. Detta är det sista man gör när allt är klart och butiken ska lanseras.

Vanliga frågor om domännamn

Säljer ni domäner? Jag har köpt en domän, kan jag flytta den till er?

Nej, vi säljer eller "hostar" inte domäner hos oss utan ni köper er domän hos en domänleverantör eller webbhotell. Sedan pekar man domänen därifrån mot våra servrar.

Hur skapar jag e-postadresser till min domän?

E-postkonton hanteras av er domänleverantör. Kontakta företaget där ni köpt domänen så hjälper dom er att skapa e-postadresser.

Videoguide

Peka om och lägg in en domän i butiken

När butiken är klar att lanseras aktiverar man butiken först och gör den synlig (kryssar ur "Dölj butiken" under Inställningar -> Generellt). Sedan kan man peka om och lägga till domänen.

Inställningar hos domänleverantören/webbhotellet där ni har köpt er domän

Om ni har frågor gällande någon av dessa inställningar, kontakta supporten där ni har köpt er domän. Vi har tyvärr ingen möjlighet att ge support i andra system.

1. Logga in hos din domänleverantör/webbhotell.
  2. Gå till sidan för DNS-hantering. Platsen och namnet på denna sida varierar beroende på vilken leverantör du har men finns vanligtvis under ”Domänhantering” eller ”Avancerade inställningar”
  3. Man kan peka domänen på två sätt: CNAME- eller A-record (A-pekare).
    Man kan inte peka domäner via namnservrar (name servers).

CNAME
    Vid ”CNAME-värd eller alias” ange din domän.
    Vid "CNAME-destination" anger man följande adress: shop.abicart.se

A-record
    För A-record (eller A-pekare) anger man IP-adressen: 192.121.104.141
  4. Spara ändringarna. Det kan ta några timmar för ändringarna att slå igenom.

Tänk på att peka om domänen både med och utan www.
Exempelvis www.abicart.se och abicart.se (utan www).

Inställningar i butiken

När du gjort inställningarna hos domänleverantören loggar du in i din butik.
  1. Gå till Inställningar -> Domäner och SEO -> fliken "Domäner".
    Ange domänen och klicka sedan på "Lägg till".
    Om ni har pekat om domänen både med och utan www så anger ni även den andra domänen under den första. Exempelvis www.abicart.se och abicart.se.

2. Klicka på fliken "URL-inställningar".
    Vid varje aktivt språk måste ni nu välja er domän.

Domännamn
    Välj domänen i listan.

Språkprefix
    Har man endast ett språk bör man inte använda något språkprefix alls. Man lämnar då detta fältet tomt. Har man samma domän kopplad till flera språk måste man använda språkprefix. Man brukar då inte ange något språkprefix på basspråket men på alla andra språk anger man ett prefix. Exempelvis /en/ för engelska, /dk/ för danska osv.

Suffix
    Om man vill ha en filändelse på adresserna i butiken kan man ange den här, exempelvis html, php osv. Detta är endast estetiskt och har ingen teknisk betydelse. Det vanligaste är att man lämnar detta fält tomt.

Mappstruktur
    Man kan styra hur sidornas adresser (URL'er) ser ut. Kryssar man i "Inkludera artikelgrupperna i artiklarnas URL:er" så kommer kategorierna visas i sidornas länkar. Exempelvis: /kläder/dam/byxor/. Detta är bra ur SEO-synpunkt så man bör ha denna ruta i kryssad.

Mapp för artiklar
    Frivilligt fält om man vill ha ett extra ord i adressen på artikelsidor. Vill man ha så korta länkar som möjligt bör man lämna detta fält tomt.

Mapp för egna sidor
    Frivilligt fält om man vill ha ett extra ord i adressen på egna sidor. Vill man ha så korta länkar som möjligt bör man lämna detta fält tomt.

Startsida
    Frivilligt fält om man vill ha ett extra ord i adressen på startsidan. Vill man ha så korta länkar som möjligt bör man lämna detta fält tomt.
  3. Klicka på spara-knappen.
    Det kommer nu ta någon/några minuter innan domänen börjar fungera. Det kommer sedan ta någon eller några timmar innan alla filnamn har genererats korrekt. Alla sidor kommer fungera direkt men fel filnamn kan visas under första dygnet. Det är bara att avvakta så kommer allt bli rätt så småningom.

Om man får följande felmeddelande när man försöker lägga till domänen:

Domännamnet [domän] är inte korrekt ompekat. Det ska vara en CNAME-pekare till shop.abicart.se (eller en A-pekare till 192.121.104.141 för domänen utan www). Kontakta din domänleverantör för hjälp.

I så fall har inte ompekningen gått igenom ännu eller så är domänen inte korrekt ompekad. Man får i så fall avvakta en timme eller två och testa lite senare eller kontakta supporten hos sin domänleverantör och be dom hjälpa till att peka om domänen på korrekt sätt.