Domän: Koppla domännamn till butiken

Hur kopplar/pekar jag om min domän till butiken?

För att aktivera en egen domän behöver ditt Abicart-abonnemang vara vara aktivt och din butik behöver vara synlig. Läs mer om det här

 

Videoguide

Köpa en ny domän

Köp en domän på ett webbhotell/domänleverantörer. Exempelvis Webb.seLoopia.seOne.com. (Abicart eller Textalk säljer förtillfället inte domäner.)
Om du köper en ny domän endast för din butik och din e-post behöver du inget webbutrymme. Butiken ligger på våra servrar och det ingår i butikens abonnemang. Det räcker alltså att du köper ett domännamn.

Peka om och lägg in en domän i butiken

Inställningar hos domänleverantören/webbhotellet där ni har köpt er domän
Om ni har frågor gällande någon av dessa inställningar, kontakta supporten där ni har köpt er domän. Vi har tyvärr ingen möjlighet att ge support i andra system.

Logga in hos din domänleverantör/webbhotell.

Gå till sidan för DNS-hantering. Platsen och namnet på denna sida varierar beroende på vilken leverantör du har men finns vanligtvis under ”Domänhantering” eller ”Avancerade inställningar”. 

Man kan peka domänen på två sätt: CNAME- eller A-record (A-pekare).

 
CNAME
Vid ”CNAME-värd eller alias” ange din domän. Vid "CNAME-destination" anger man följande adress:
shop.abicart.se

A-record
För A-record (eller A-pekare) anger man IP-adressen: 192.121.104.141
Spara ändringarna. Det kan ta några timmar för ändringarna att slå igenom.

192.121.104.141
 

 

Tänk på att peka om domänen både med och utan www.

Exempelvis www.abicart.se och abicart.se (utan www). 

Om en AAAA-pekare finns för domännamnen bör dessa tas bort då tjänster som Let's Encrypt inte fungerar med denna aktiv.

 

Inställningar i Abicart admin

Gå till Inställningar -> Domäner och SEO -> fliken "Domäner".

Ange domänen och klicka sedan på "Lägg till".
Om ni har pekat om domänen både med och utan www så anger ni även den andra domänen under den första. Exempelvis www.abicart.se och abicart.se. 

 

URL-inställningar

Domännamn
Välj domänen i listan.

Språkprefix (endast om du har flera språk i butiken)
Exempelvis /en/ för engelska, /dk/ för danska osv. 

Suffix
Om man vill ha en filändelse på adresserna i butiken kan man ange den här, exempelvis html, php osv. Detta är endast estetiskt och har ingen teknisk betydelse. Det vanligaste är att man lämnar detta fält tomt. 

Mappstruktur 
Du kan styra hur sidornas adresser (URL'er) ser ut. Kryssar du i "Inkludera artikelgrupperna i artiklarnas URL:er" så kommer kategorierna visas i sidornas länkar. Exempelvis: /kläder/dam/byxor/. Detta är bra ur SEO-synpunkt så man bör ha denna ruta i kryssad. 

Mapp för artiklar
Frivilligt fält om man vill ha ett extra ord i adressen på artikelsidor. Vill man ha så korta länkar som möjligt bör man lämna detta fält tomt. 

Mapp för egna sidor
Frivilligt fält om man vill ha ett extra ord i adressen på egna sidor. Vill man ha så korta länkar som möjligt bör man lämna detta fält tomt. 

Startsida
Frivilligt fält om man vill ha ett extra ord i adressen på startsidan. Vill man ha så korta länkar som möjligt bör man lämna detta fält tomt. 

Klicka på spara-knappen

 Det kommer nu ta någon/några minuter innan domänen börjar fungera. Det kommer sedan ta någon eller några timmar innan alla filnamn har genererats korrekt. Alla sidor kommer fungera direkt men fel filnamn kan visas under första dygnet. Det är bara att avvakta så kommer allt bli rätt så småningom.  

Indexering (kan ta en stund)
Det kommer nu ta någon/några minuter innan domänen börjar fungera. Det kommer sedan ta någon eller några timmar innan alla filnamn har genererats korrekt. Alla sidor kommer fungera direkt men fel filnamn kan visas under första dygnet. Det är bara att avvakta så kommer allt bli rätt så småningom. 

 

Om man får följande felmeddelande när man försöker lägga till domänen:

Domännamnet [domän] är inte korrekt ompekat. Det ska vara en CNAME-pekare till shop.abicart.se (eller en A-pekare till 192.121.104.141 för domänen utan www). Kontakta din domänleverantör för hjälp.

I så fall har inte ompekningen gått igenom ännu eller så är domänen inte korrekt ompekad. Man får i så fall avvakta en timme eller två och testa lite senare eller kontakta supporten hos sin domänleverantör och be dom hjälpa till att peka om domänen på korrekt sätt. 

  

Hur skapar jag e-postadresser till min domän?
E-postkonton hanteras av er domänleverantör. Kontakta företaget där ni köpt domänen så hjälper de er att skapa e-postadresser.