Hur skapar jag mina leveransmetoder?

Här förklarar vi hur du skapar, ställer in och redigerar era frakt- och leveransmetoder. Vi förklarar fraktkostnad, momssats, avgift per vikt och hur du skiljer olika leveransländer åt mm.

Videoguide

Skapa en leveransmetod

Gå till Inställningar -> Frakt -> knappen "Ny leveransmetod" uppe till höger.

Först väljer du under "Egenskaper" att döpa metoden, t.ex. "Standardleverans" eller "Postnord" och sedan lägger du till en beskrivande text kring metoden (frivilligt att göra). Det finns också några inställningar att gå igenom, så som "Inaktivera för skrymmande artiklar", "Tillgänglig för kundtyp" och "Fraktfritt över visst köpbelopp". Sedan sparar man leveransmetoden. 

Observera att leveransmetoden blir aktiv, även om du inte bockat i rutan, och då behöver du bocka ur rutan och spara igen om du inte vill att kunderna skall se den (med förutsättning att du redan aktiverat sin shop, annars gör det inget). 

Först efter att man sparat kan man också välja att sätta just den metoden som förvald i för kunden - den visas alltså direkt när kunden är på väg att checka ut. 

Frakttariffer

En frakttariff krävs om du vill ta ut en avgift för frakten. Under fliken "Frakttariff" väljer du i högra hörnet "Inför ny tariff", varpå du skriver in ett namn på tariffen (visas ej för kunden), t.ex. "Sverige". Sedan kan ange en lägsta vikt i gram och en avgift. En lägsta vikt är det som gör att leveransmetoden kickar in i kassan - sätter du 1000 gram, så måste alltså ordern överstiga detta för att visas i din kassa - sedan sparar du. Därefter får du fram knappen "Ange viktintervall" varpå du kan välja olika fraktkostnader för olika viktspann. Exempelvis: 

1-1000 gram = 49 kr
1001-2000 gram = 69 kr
2001-5000 gram = 99 kr
5001... och så vidare. 

Du kan skapa så många tariffer du vill.

Koppla tariff till leveransadress

Efter att dina tariffer är skapade är det dags att koppla dom till olika länder. Där ser man först "Standardtariff" där det står "Ingen leverans" som default. Denna använder man enbart om man vill använda samma tariff över hela världen, alternativt samma till de flesta länder/världsdelar och enstaka land med en annan tariff. 

Under blocket för standardtariffen finns olika block för olika världsdelar, samt "Länder inom EU" och "Europeiska icke EU-länder". Vill du enbart skicka till enstaka länder så klickar du på pilen till höger och sätter tariffen på de länder dit leverans kan ske. Du kan också se hur många individuellt anpassade tariffer som finns under respektive block. Det står 0 ifall man valt en Standardtariff. Per land finns också en länk "Lägg till" varpå du kan välja att filtrera på postnummer. 

Koppla till kundgrupper

Under fliken "Koppla till kundgrupper" kan du välja att just den skapta leveransmetoden enbart skall visas för kundgrupper som du själv väljer. Där möts du av "Tillåt leverans metod för" och i dropdown-menyn står "Samtliga kunder" som default. Du kan istället välja "Specifika kundgrupper" och därefter bocka i de kundgrupper som leveransmetoden gäller. Är det någon kund som kommer till kassan och inte finns med i vald kundgrupp, så visas heller inte leveransmetoden vid utcheckning. 

Skrymmande artiklar

Under "Egenskaper" kan du klicka i "Inaktivera för skrymmande artiklar", vilket innebär att leveransmetoden inte kan användas av kunder som vill beställa en skrymmande artikel. Varje artikel har en bockruta som bestämmer att den är just skrymmande. 

Om du väljer att inaktivera en leveransmetod för skrymmande artiklar och samtidigt säljer artiklar som inte är skrymmande, så måste du också skapa en leveransmetod till som visas för de kunder som kommer till kassan utan skrymmande artiklar. 

Postförskott

Postförskott är en försändelseform inom Posten. Alternativet "Tillåt betalning mot postförskott" bockar du i om kunden skall betala en avgift innan försändelsen lämnas ut till kund. Beloppet kan vara innehållets värde och ofta även ofta Postens avgifter. Bockar du postförskott får du sedan en del inställningar som måste fyllas i, samt vilket land postförskott skall gälla i. 

Paketmall

Det finns en flik under "Leveransmetoder" som heter "Paketmall". Här kan man skapa olika paketmallar där man anger en emballagevikt och kan sedan koppla en mall till en leveransmetod.

Tänk på att fraktavgiften inte gäller...

...för de artiklar där du specifikt valt att artikeln skall ha gratis frakt. Det gör du alltså på artikelsidan under "Sortiment". Kommer kund till kassan enbart med artiklar där du klickat i "Fraktfri", så kommer alltså ingen fraktavgift att tas ut via leveransmetoden. Kommer kund istället med flera artiklar till kassan, varav en artikel har inställningen att den är fraktfri men övriga inte, så kommer fraktavgift ändå att tas ut via leveransmetoden.