Moms: Hur fungerar moms i butiken?

Ställ in rätt momsinställningar i butiken

Kort sammanfattning hur moms fungerar för försäljning i Sverige:

  • Privatpersoner inom EU skall betala svensk moms.
  • Privatpersoner och företagskunder utanför EU skall inte betala svensk moms.
  • Företagskunder inom Sverige skall betala moms.
  • Företagskunder inom EU som anger moms/VAT-nummer skall inte betala svensk moms.
  • Företagskunder inom EU som INTE anger moms/VAT-nummer skall betala svensk moms.

Allmän momsinformation

Under Inställningar -> Moms behöver man göra några grundläggande inställningar för att moms ska hanteras korrekt. Det viktigaste är att man väljer butikens momsland. Har man en butik i Sverige så väljer man helt enkelt Sverige som momsland. Man anger sedan en standardmomssats för butikens artiklar som vanligtvis är 25% (men kan även vara 0%, 6% och 12% beroende på vad för typ av artiklar man säljer). Man måste även ange moms för frakt, postförskottsavgift samt för faktura- och förskottsavgift. 

Notera att man kan ange en specifik momssats för varje produkt samt för frakttarifferna. 

Hantering av priser (i administrationen)

Man kan välja om man ska mata in priserna i administrationen inklusive moms eller exklusive moms. Om man har någon integration till ett externt system, exempelvis ett affärssystem eller kassasystem så bör man välja att ange priserna exkl. moms då vissa system kräver detta. 

Presentation av priser (ute i butiken)

Oavsett hur man har valt att mata in priserna på artiklarna så kan man välja att presentera priserna ute i butiken på ett annat sätt. Man kanske får priserna exkl. moms från sin leverantör men vill visa priserna för sina besökare inkl. moms och då är det inga problem utan man kan välja hur priserna ska presenteras här, inkl. moms eller exkl. moms. 

Notera att inställningen av presentationen inte styr om en kund ska betala inkl. eller exkl. moms i kassan. Det är leveranslandet samt kundtyp som styr om ordern ska betalas med eller utan moms. Se första stycket överst på denna sidan för mer information. 

Aktivera moms för andra länder – så här gör du

Från och med 1 juli 2021 gäller nya momsregler för dig som säljer varor eller tjänster till andra EU-länder än Sverige. Vår plattform har alltid stött moms per land, men för att dubbelkolla så att allt är i sin ordning gör du så här:

  1. Gå till Inställningar > Moms > Allmänt. Här ställer du in att dina priser ska matas in exklusive moms.
  2. I stycket vid moms per leveransland aktiverar du de länder där du vill sälja dina varor eller tjänster, samt fyller i respektive lands momssats. Dessa inställningar blir globala inställningar och läggs sedan automatiskt på alla dina produkter i din webshop.
  3. Om du behöver göra specifika ändringar kan du göra det på produktnivå i efterhand.

Läs mer om de nya momsreglerna hos Skatterverket.