Nyhetsbrev

Skicka ut nyhetsbrev till kunderna i kundregistret

Vad är nyhetsbrev?

Det är en funktion där butiken enkelt kan skicka ut e-post till alla kunder i kundregistret som har valt att ta emot nyhetsbrev från butiken.

Nyhetsbrev finns endast i abonnemangen Webshop Plus och Webshop Pro.

Hur många mail kan man skicka från butiken?

Vi har en gräns för nyhetsbrev på 2000 mail / dygn. Har man fler kunder i utskicket kommer nyhetsbrevet att delas upp och skickas ut 2000 mail / dygn tills alla kunder har fått mailet.

Behöver man skicka fler än 2000 mail / dygn kan vi rekommenderar Mailchimp som är en extern tjänst för att skicka nyhetsbrev. Vi har en integration till Mailchimp som ingår utan extra kostnad och via den kan man enkelt föra över alla kunder för att sedan skicka ut nyhetsbrev därifrån. 

Kan man skicka till kunder som inte finns i kundregistret?

Nej, det finns ingen funktion i butiken där man kan skicka till kunder/e-postadresser som inte finns i kundregistret. Det går endast att skicka till kunder i kundregistret som har accepterat att ta emot nyhetsbrev. 

Jag har många kunder som har handlat i butiken men varför finns inte dem i kundregistret?

För att en kund ska hamna i kundregistret måste kunden ha valt att skapa ett inloggningskonto i butiken. Om man handlar som gäst (utan att logga in) hamnar inte kunden i kundregistret. 

Jag har en fil med e-postadresser, hur får jag in dessa i kundregistret?

Tänk på att enligt GDPR-lagen får man inte lägga in personer i ett register utan att dom har gett medgivande för detta. Har man en fil med kunder där dom har gett medgivande till nyhetsbrev så har vi en funktion för att importera kunder i kundregistret. Den finns under Kunder -> Importera kunder. 

Hur skapar jag ett nyhetsbrev?

Gå till Kunder -> Nyhetsbrev -> Klicka på "Nytt nyhetsbrev"

Logotyp

Klicka på "välj bild" så kommer du direkt till filarkivet där du kan välja bland dina bilder eller ladda upp nya.

Maximal bredd

Här anger du bredden på nyhetsbrevet. Standardbredden är satt till 800 punkter.

Språk

Om du har lagt till flera språk i butiken kan du välja mellan dessa språk här.

Ämne

Det du skriver här dyker upp på mottagarens ämnesrad (subject) i mailprogrammet:

Rubrik

Ange en rubrik som visas under eventuell logotyp i nyhetsbrevet.

Inledande text

Texten du skriver här visas nedanför rubriken i nyhetsbrevet.

Välj artiklar

Om du vill ha med artiklar i nyhetsbrevet markerar du dem här. Klicka på rullgardinsmenyn och kryssa för de artiklar du vill ha med.

Tänk på att inte ha med för många produkter i nyhetsbrevet eftersom det gör att utskicket blir tyngre. Risken ökar då för att utskicket fastnar i ett skräppostfilter. Du bör helst undvika att ha mer fler än åtta produkter. Hänvisa istället kunderna till en sida i butiken som visar fler produkter.

Priser

Ange hur priserna på artiklarna ska visas, med eller utan moms.

Valuta

Välj i vilken valuta produktpriserna ska visas.

Avslutande text

I det här fältet kan du skiva in text som visas nedanför artiklarna, längst ner i nyhetsbrevet.

I fälten "Inledande text" och "Avslutande text finns det möjlighet att lägga in text och bilder. Tänk på att inte lägga in för tunga bilder eftersom risken då ökar att nyhetsbrevet fastnar i ett skräppostfilter.

Förhandsgranska

Klicka på "spara och förhandsgranska" längst ner på sidan:

En förhandsgranskning av hur utskicket kommer att se ut visas nedanför.

Notera att utseendet på nyhetsbrevet kan variera i olika e-postklienter så denna förhandsgranskning stämmer inte nödvändigtvis helt överens med vad dina kunder kommer att se.

Skicka ut nyhetsbrev

Klicka på fliken "Förbered utskick".

Här finns tre olika funktioner för att skicka ut nyhetsbrevet. 

Testutskick

Ange en e-postadress och klicka sedan på "Starta utskick". Det kommer endast skickas ut ett nyhetsbrev till den angivna adressen. En mycket bra funktion att använda för att se hur nyhetsbrevet kommer se ut i en mail-klient.

Alla som vill ha nyhetsbrev

Väljer man detta valet kommer nyhetsbrev skickas till alla kunder i kundregistret som vill ha nyhetsbrev.

Kunder som vill ha nyhetsbrev i valda kundgrupper

Här kan man välja en eller flera olika kundgrupper och sedan skicka till de kunder som ingår i någon av de valda kundgrupperna och som vill ha nyhetsbrev. 

Avanmälan till nyhetsbrev

Det finns en inbyggd funktion som automatiskt lägger till en text för avanmälan längst ner i nyhetsbrevet. Texten lyder: ”Vill du inte längre prenumerera kan du avanmäla dig från nyhetsbrevet här: Avanmälan från nyhetsbrev”. När man klickar på länken kommer ”Vill ha nyhetsbrev” att kryssas ur för den specifika kunden i kundregistret.