Pacsoft Online

Integration mot transporttjänsten Pacsoft Online

Vad är Pacsoft Online?

Pacsoft Online är ett komplett, säkert, internetbaserat system för transportadministration som hanterar alla dina sändningar och transportörer på ett och samma ställe.

  • Du får dina etiketter, frakthandlingar, tulldokument, sändningslistor, rapporter, m.m. utskrivna.
  • EDI skickas automatiskt till dina transportörer.

För mer information om Pacsoft Online, besök PostNords hemsida här >>

Notera att man måste ha vikt inlagt på alla sina produkter för att integrationen ska fungera.

Hur ansluter jag mig till Pacsoft Online?

Klicka här för att beställa tjänsten. Om du har några frågor eller behöver hjälp med registreringen är det enklast att kontakta PostNord:

E-post: pacsoftsupport.se@postnord.com
Telefon: 0771 - 33 33 10
Vardagar: 08.00 - 17.00

Så snart du har blivit ansluten till tjänsten får ni inloggningsuppgifter till Pacsoft Online av PostNord. 


Beställning av Integrationstjänsten mellan Abicart och Pacsoft.

Klicka här för att beställa integrationen mellan Abicart och Pacsoft Online.

Unifaun kommer att skicka ut ett mail där ni uppmanas att bekräfta beställningen, därefter kommer ni motta ett mail där Unifaun bekräftar att Integrationen har aktiverats på Pacsoft kontot.

Först därefter kan du göra nedan inställningar.

Ange avsändare

Logga in i Pacsoft Online här: https://www.pacsoftonline.com/

Gå till Underhåll -> Avsändare -> klicka på "Sök"-knappen och sedan vid sökresultaten som visas, klicka på pilen framför sökresultatet. 


I fältet "Sökvärde" anger ni ert butiks id-nummer i Abicart. Ni hittar detta uppe i vänster hörn när ni är inloggad i admin. Se bild.

Skapa API-nycklar
Gå till Underhåll -> API-nycklar i vänstermenyn. Klicka på knappen "Ny API-nyckel".

Status - Välj "Aktiv" för att aktivera API-nyckeln.
Typ - Kryssa endast i "Web Service-anrop (REST)"
Notering - Man kan ange vad som helst i detta fält men för att veta vilken integration API-nyckeln gäller för så bör man skriva "Textalk Webshop Integration" eller liknande.
Giltiga IP-adresser - Detta fältet måste vara tomt.
E-post - Ange e-postadressen som du registrerade ditt Pacsoft-konto med.
Developer-id - Detta är ditt "Användar-id" hos Pacsoft. Det du loggar in med.

Klicka sedan på knappen "Slutför".

Nu visas följande sida och det är fältet "Kombinerat id" som ska användas i butikens inställningar. 


Logga in i din butik och gå till Inställningar -> Externa kopplingar -> Unifaun Online.

Vid rubriken "Kontoinställningar" anger ni "Kombinerat id" (som vi skapade ovan) och även ert butiks-id (i fältet "Avsändarens snabbsökvärde").  Glöm inte kryssa i "Aktiv"-rutan överst.

Utskriftsmål - Gör de inställningar för utskrifter som ni vill ha.
Bokning
- Välj om bokningen ska lagras eller bokas direkt i Pacsoft.
Skickad - Man kan även välja om ordern ska markeras som skickad eller ej i butiken.
Dölj innehåll - Man kan välja att dölja innehållet på kollietiketten.

Aktivera Pacsoft på leveransmetoderna
Gå till Inställningar -> Frakt och leverans -> välj leveransmetod, redigera. Scrolla sedan ner en bit på sidan till "Händelseinställningar Unifaun Online". 

Exportera beställning - Välj när ordern ska exporteras till Pacsoft Online. När ordern läggs, när den markeras som betald eller manuellt (export-knapp på ordern). Är "inaktiv" vald är inte Unifaun-integrationen aktiv för denna leveransmetod.
Fältet "Körning" ska alltid ha inställningen "Uppdatera direkt".

Notera att om man vill använda "delleverans" måste man välja "Inaktiv" på "Exportera beställning". Man använder då istället inställningen "Exportera försändelse" istället. 

Alternativ - I detta fält väljer man vilken transportör samt transportmall man vill använda för vald leveransmetod. I vårt exempel på bilden ovan har vi valt "PostNord - Varubrev 1:a klass". 

Utskriftsfavoriter

Pacsoft Online har något som kallas Utskriftsfavoriter, dessa kan användas för att göra inställningar för frakt som inte görs i Textalk Webshop. Inställningarna kan styra hur slutkunder blir aviserade (SMS. e-post, brevavi), samt andra tilläggstjänster som kan användas av respektive transportör. Det ger också möjligheten att styra vilka tilläggstjänster som ska användas (t.ex. Klimatkompensation, Utökad ID-kontroll. m.m).

Det ni behöver göra är att logga in i Pacsofts admin och gå till Underhåll -> Utskriftsfavoriter. 

Skapa en ny utskriftsfavorit och döp den till exempelvis "favorit1".
Scrolla sedan ner till avdelningen "Tjänst och Tilläggstjänster/Tillval". Där finns flera olika val för SMS, exempelvis "SMS-avisering", "SMS-avisering (Returtillval)", "Påminnelse via SMS" osv. Välj det ni vill ha och kolla även med Pacsofts support vad det kostar samt hur ni aktiverar detta hos dem.

När allt är klart där går ni till leveransmetoden i er butik och scrollar ner till "Händelseinställningar i Pacsoft Online" och där anger ni namnet som ni döpte utskriftsfavoriten till i Pacsoft. I vårt exempel "favorit1". Ni måste ange exakt namn med gemener, versaler osv. Sedan kommer den favoriten användas på nästa order som läggs. Se bild. 

 

F.A.Q. - Vanliga frågor och svar

Hur ställer man in så att köparen automatiskt får spårningsnumret på leveransbekräftelsen?

S: Då behöver man göra följande inställningar:

1 - Aktivera "leveransbekräftelsen".
Under Inställningar -> Dokument- och e-postinnehåll -> Leveransbekräftelse -> kryssa i "Skicka leveransbekräftelse per e-post när order markerats som skickad".
2 - Ställ in exportinställningarna till Unifaun/Pacsoft.
Under Inställningar -> Externa kopplingar: "Bokning" måste vara "Direkt"
3 - Ställ in leveransmetoden
På leveransmetoden kan man välja vilket val som helst vid "Exportera beställning".
Man måste välja en "Frakttjänst" som stöder spårningsnummer. Kolla detta med Unifaun/Pacsoft om ni är osäker på vilka som gör detta.
Inställningen vid "Exportera försändelse" måste vara "Inaktiv" på båda.
 
Hur fungerar det i praktiken?
När en order läggs så exporteras den till Unifaun direkt eller manuellt beroende på inställningen ni har valt vid "Exportera beställning" på leveransmetoden. Om man har manuell export måste man se till att endast exportera ordern till Unifaun. Man får inte markera ordern som "skickad" i detta skede.
När ordern kommer över till Unifaun så bokas transporten och det genereras ett spårningsnummer. Detta spårningsnummer exporteras sedan tillbaka till butiken och läggs in på ordern.
När ordern har fått spårningsnummer kan man markera ordern som "skickad". Då skickas spårningsnumret med i mailet med leveransinformation.

Tulldeklarationer

För att göra logistiken ännu smidigare för dig som kund mellan Abicart och Unifaun stöder vi nu export av sändningar med tulldeklaration. Detta blir extra smidigt och effektivt för dig som skickar paket utanför EU.

Inställningen aktiveras per leveransmetod genom att markera kryssrutan “tulldeklaration”. För att göra tulldeklarationen helt kompatibel måste din webshop lägga till HS-nummer för varje produkt. HS står för Harmonized System och är en internationell standard för att klassificera produkter. De används bland annat för att beräkna de avgifter och skatter som betalas till tullmyndigheter när en transport passerar en tullgräns.
1) Aktivera HS-nummer
Sortiment -> Produktinställningar -> I rutan till höger, "Produktattribut" finns "HS-nummer". Klicka på ikonen med pennan och välj sedan "Privat" (så visas detta nummer endast i admin) eller "Publikt" (om man vill visa det på produktsidan). 
2) Ange HS-nummer på produkterna.
Sortiment -> Produkter -> välj produkt, redigera -> scrolla ner till blocket "Egenskaper" i vänsterkolumnen. Där visas nu ett fält för HS-nummer. 
3) Aktivera tulldeklarationen på leveransmetoden.
Inställningar -> Frakt -> välj leveransmetod, redigera -> scrolla ner till "Händelseinställningar Unifaun Online" och under "Exportera beställning" kryssar ni i "Tulldeklaration" (Customs declaration).
unifaun-tull