Hur fungerar presentkort?

Skapa en presentkortsprodukt, generera en presentkortskod, aktivera presentkort.

Hur fungerar presentkort?

Du kan sälja presentkort i din butik eller generera en presentkorts-kod som du själv ger ut. Skillnaden mellan en rabattkod och ett presentkort är att presentkort dras på totalbeloppet i kassan. En rabatt dras endast på artiklarna i varukorgen.

Man kan inte redigera utseendet på presentkortet som skickas ut via mail men du kan självklart göra ett eget presentkort i exempelvis Photoshop och klistra in koden som du genererat själv och maila ut till köparen.

Presentkort finns endast i abonnemangen Webshop Plus och Webshop Pro.

Aktivera presentkort i butiken

För att man ska kunna använda presentkort i butiken måste man först lägga till en betalmetod och sedan aktivera i temat.

Lägg till betalmetoden för presentkort

Gå till Inställningar -> Betalningsmetoder -> Lägg till ny betalmetod. 

I listan välj "Presentkort", klicka på "Lägg till" och klicka sedan på spara-knappen.

Aktivera presentkortsfältet i temat

Gå till Utseende -> Teman  -> välj tema, redigera -> Innehåll -> Kassa. 

I blocket "Rabattkoder & Presentkort", välj "Aktiverad" och spara. 

Tillåt presentkort för aktiv betalningsmetod i butiken

För de flesta betalmetoder så behöver man aktivera att de kan kombineras med presentkort i kassan. Inställningen för detta finns under Inställningar -> Betalningsmetoder -> Klicka in på aktiv betalmetod butiken har. Där finns en inställning för "Tillåt presentkort" som behöver kryssas i.

De betalmetoder som kräver att man gör denna inställning är:

  • Klarna Checkout
  • Svea Checkout
  • Ecster Pay
  • Payson Checkout

Vad är en presentkortsprodukt?

En presentkortsprodukt är en produkt för att sälja presentkort. Butiken kan skapa olika presentkortsartiklar med olika belopp, exempelvis 100 kr, 500 kr, 1000 kr osv. och sedan kan kunder handla presentkorten som dom ger till en vän eller liknande.

En vanlig fråga är om man kan skapa en presentkortsprodukt utan belopp där tanken är att köparen själv anger ett eget belopp. Det går tyvärr inte utan man måste skapa olika presentkortsartiklar med fasta belopp.

Skapa en presentkortsprodukt

Gå till Sortiment -> Produkter -> Ny produkt -> Nytt Presentkort

Man kan i princip göra alla inställningar som på en vanlig produkt så som att ange beskrivning, koppla till produktgrupper osv. Vi går endast igenom de viktigaste egenskaperna här som giltighetstid, namn och pris. 

Giltighetstid

Ange en giltighetstid för hur länge presentkortet ska vara aktivt. I Sverige är den vanligaste giltighetstiden satt till 10 år men butiksägaren kan välja detta själva.

Namn

Ange ett namn på presentkortsprodukten, exempelvis "Presentkort 500 kr". 

Prissättning

Ange ett pris vad produkten ska kosta, exempelvis 500 kr. 

Vad är en presentkorts-kod?

Om man som butiksägare vill ge bort ett presentkort, exempelvis till en vinnare i en tävling eller kanske som kompensation, så kan man generera en kod direkt i admin som man sedan ger till kunden.

Notera: Ingen kod skickas ut automatiskt till kund när man skapar en presentkortskod i admin. Man måste själv se till att kunden får koden, exempelvis via SMS eller e-post. 

Skapa en presentkorts-kod

Gå till Beställningar -> Presentkort -> Nytt presentkort

Presentkorts-kod

Det enklaste sättet att skapa en kod är att klicka på knappen "Generera kod". Det skapas då ett slumpmässigt nummer på 13 siffror. Ni kan även ange en egen kod om ni vill.

Notera: Man endast kan använda en kod en gång. Om någon har använt ett presentkort med exempelvis koden "present-100" så är den koden förbrukad. Man kan inte skapa ett nytt presentkort med samma kod igen.

Mottagarens namn

Frivilligt fält där man kan ange namnet på mottagaren till presentkortet. 

Mottagarens e-postadress

Frivilligt fält där man kan ange e-postadressen på mottagaren till presentkortet. 

Avsändarens namn

Frivilligt fält där man kan ange namnet på avsändaren till presentkortet. 

Avsändarens e-postadress

Frivilligt fält där man kan ange e-postadressen på avsändaren till presentkortet. 

Ursprungligt värde

Ange värdet på presentkortet, exempelvis 500 kr. 

Nuvarande värde

Ett presentkort kan användas flera gånger tills hela beloppet är använt. I detta fält visas hur mycket pengar som finns kvar på använda presentkort. 

I vårt exempel så skapar vi ett nytt presentkort och då anger vi samma värde som vi angav i "Ursprungligt värde", alltså 500 kr. 

Valuta

Om butiken har flera valutor aktiverade visas här en lista med dessa valutor. Man väljer då vilken valuta presentkortet ska skapas med. I vårt exempel väljer vi SEK. 

Giltigt t.o.m.

Här väljer man hur länge presentkortet ska vara giltigt. Exempelvis en månad, ett år eller 10 år. I vårt exempel väljer vi ett år. 

Viktig info när det gäller köp av presentkortsartiklar

Om en kund har köpt en presentkortsprodukt kommer koden skickas ut först när man har aktiverat/debiterat ordern. Gå till Beställningar och klicka in er på ordern. I boxen "Utför åtgärd" måste man se till att rutan "Markera som betald" är markerad och sedan klickar man på gröna knappen "Utför valda åtgärder". Ordern kommer då markeras som betald och presentkortet aktiveras och mailas ut till kunden. Presentkortskoden kommer då visas på presentkortsprodukt överst på ordern.