Skrymmande produkter

Tagga produkter som skrymmande för att styra dem mot en specifik leveransmetod

Vad är en skrymmande produkt?

I Abicart har vi två sätt att bestämma fraktavgiften och det är antingen en fast avgift på hela beställningen eller en viktbaserad avgift. Men skickar man beställningar som kanske inte väger så mycket men har stor volym så kan det bli svårt att ställa in en korrekt avgift via viktintervaller. Man kan då tagga en produkt som skrymmande för att låsa den mot en specifik leveransmetod.

Hur fungerar det?

Om man säljer inom Sverige och har en leveransmetod som alla beställningar skickas med, exempelvis via Postnord, DHL, eller någon annan transportör så måste man skapa minst en leveransmetod till. Man kan exempelvis ha två leveransmetoder, "Standardfrakt" och "Specialfrakt". Man ställer då in att "Standardfrakt" inte hanterar skrymmande produkter medans "Specialfrakt" hanterar skrymmande produkter.

Om en kund kommer till kassan där varukorgen innehåller en produkt som är "skrymmande" så visas endast leveransmetoden som kan hantera skrymmande produkter.

Många butiker som säljer på nätet och har en fysisk butik brukar skapa en leveransmetod som heter "Hämta i butik" och ställer in att den hanterar skrymmande produkter. Då kommer kunderna endast kunna köpa dessa produkter om dom kommer och hämtar beställningen dem på plats. Butiken "slipper" då eventuellt krångel att skicka beställningarna via en transporttjänst.

Hur aktiverar jag skrymmande produkter?

Man måste först välja vilken eller vilka leveransmetoder som ska hantera skrymmande produkter. Sedan kryssar man i fältet "Skrymmande" på de produkter som inte ska inkluderas i vanliga frakten.

1. Aktivera skrymmande på leveransmetoderna

Gå till Inställningar -> Frakt och leverans -> välj leveransmetod, redigera.

I boxen "Inställningar" till höger finns några kryssrutor. Den tredje rutan uppifrån heter "Inaktivera för skrymmande produkter". Kryssar man i denna rutan så kommer inte denna leveransmetod hantera skrymmande produkter.

Om man har två leveransmetoder, "Standardleverans" och "Hämta i butik" och vill att skrymmande produkter endast ska hanteras av "Hämta i butik" så kryssar man i "Inaktivera för skrymmande artiklar" på "Standardleverans".

2. Aktivera skrymmande på produkterna

Gå till Produkter -> välj produkt, redigera.

Scrolla ner till boxen "Frakt" som finns i högerkolumnen på desktop. Kryssa i rutan "Skrymmande" och glöm inte spara.

Har man många produkter som ska markeras som skrymmande kan man importera detta via vanliga produktimporten. Man behöver då en Excel-fil med två kolumner, artikelnummer i första kolumnen och en etta (1) i den andra kolumnen.