Vad är SSL-certifikat?

Vad behöver jag göra för att få https?

Vad är SSL-kryptering?

SSL står för Secure Sockets Layer och är en säkerhetstjänst till er butik som ser till att alla uppgifter som dina kunder fyller i själva (exempelvis i olika formulär vid inloggning och i kassan) skickas vidare som krypterad information till databaser och betalsystem.

Det är ett viktigt tillägg att ha så att dina besökare och kunder känner sig trygga.

Hur ser man om en sida har SSL?

Framför adressen i webbläsarens adressfönster kan man se om en sida är krypterad eller ej. Finns där ett hänglås samt texten "Säkert" så finns det SSL-certifikat.

Den här adressen har inte SSL-certifikat:

Den här adressen har SSL-certifikat (https):

Viktig information för dig som ska köpa SSL

SSL fungerar endast om ni har kopplat en egen domän till butiken. SSL kan inte kopplas igång om ni endast har en domän via oss t.ex "w65116.shop.textalk.se".

SSL fungerar enbart med våra responsiva teman. Inte med det klassiska temat.

Får du en varning på din sida trots att du köpt SSL? Scrolla längst ner på denna sida för att läsa om vad det skulle kunna bero på.

Köpa SSL

Klicka på ditt inloggningsnamn uppe till höger i admin och välj "Mitt abonnemang":

Bocka i "Domäncertifikat (SSL) via Let's Encrypt".

Gå sedan vidare och betala. Som PLUS-kund betalar du 30 kr i månaden för SSL via Let's Encrypt. BAS-kunder betalar 60 kr i månaden.

Betalar  man med kort aktiveras SSL inom 1-2 timmar. Via faktura tar det ca 2-3 bankdagar.

Notera att det kan ta upp till ett dygn innan certifikatet blir aktivt i din butik men vanligtvis endast 1-2 timmar efter aktivering.

Glöm inte att ändra till https i Google Analytics efter aktivering

Om du använder Google Analytics måste du göra en ändring i Analytics när SSL har aktiverats. Där ändrar ni från http till https så att statistiken fortsätter att fungera korrekt.

Logga in på ditt Analytics-konto, klicka på kugghjulet nere till vänster.

Gå sedan till mittenkolumnen, "Egendom" och där klicka på "Inställningar för egendom".

Framför "Standardwebbadress" finns en väljare för "http" och "https", välj "https".

Scrolla sedan ner och spara. Klart.

Varför får jag varningar trots att jag har aktiverat SSL?

I vissa fall kan man få varningar om att sidan inte är säker fast man har aktiverat SSL och det beror oftast på att man har länkat in ett externt script eller bild från en annan hemsida som inte har SSL.

Man får i så fall leta upp scriptet/bilden och istället ladda upp filen i butikens filarkiv under Utseende -> Filarkiv. Sedan kan man länka in scriptet/bilden därifrån. Då kommer varningen försvinna.