Swish Handel

Ta betalt via Swish i butiken

Vad är Swish?

Swish är en mobilapplikation för överföring av pengar, lanserad av Getswish AB som ägs av Sveriges sex största banker: Danske Bank i Sverige, Handelsbanken, Länsförsäkringar Bank, Nordea, SEB samt Swedbank och Sparbankernas Riksförbund.

Applikationen möjliggör snabba betalningar mellan privatpersoners bankkonton genom att man istället för kontonummer fyller i mottagarens mobilnummer. Idag finns appen tillgänglig i tre olika former: "Swish för privatpersoner", "Swish för företag" samt "Swish Handel".

Denna integration stöder "Swish Handel".

Vad krävs för att aktivera Swish?

Vill man ta betalt med Swish måste skaffa "Swish Handel" via sin bank. När avtalet är klart får man en inloggning till "Swish Certificate Management" där skapar och hanterar sina certifikat.

Notera att Swish fungerar endast i Sverige med valutan SEK.

Aktivera Swish i butiken

Steg 1: Lägg till Swish som betalningsmetod

Gå till Inställningar -> Betalningsmetoder -> Lägg till ny betalmetod -> Välj "Swish" i listan och klicka sedan på "+Lägg till". Klicka sedan direkt på "+ Lägg till" igen så att betalmetoden sparas.

Steg 2: Generera CSR

Klicka på länken "Hur gör man?" efter att du klickat dig in på Swish under Inställningar>Betalningsmetoder.

Klicka sedan på "Generera CSR"

Då genereras ett stycke text i en ruta under knappen, det ska se ut som i bilden nedanför.

Steg 3: Skapa certifikat i Swish certificate management

Efter att man genererat CSR-certifikatet ska du kopiera detta. Klicka i rutan med certifikatet, all text kommer då markeras. Högerklicka och välj "kopiera" (alternativt CTRL + C).

När man gjort detta ska man gå in på Swish Certificate Manager, du gör detta genom att klicka på länken markerad i bilden nedanför eller via denna länk: Swish Certificate Manager.

SCM2

På inloggningssidan loggar du in med hjälp av BankID, du behöver också uppge organisationsnummer, personnummer och ditt swishnummer till Swish Handel.

När du loggat in ska du trycka på "New certificate"(nytt certifikat), där klistrar du in CSR-certifikatet du skapade tidigare. När du ska välja vilket format på certifikatet som du vill använda, välj .PEM formatet. Klicka sedan på "Generate", du har då genererat ett TLS-certifikat som kommer syns direkt på skärmen.

Steg 4: Lägg till certifikatet och swishnummer i betalmetoden.

Efter att man skapat certifikatet i Swish Certificate manager så ska man kopiera hela TLS-certifikatet(texten) som visas. Efter man gjort det går man tillbaks till Abicarts admin.

Klistra sedan in texten som kopierades under fältet "TLS-certifikat" i betalmetoden under Inställningar>Betalningsmetoder>Swish och, se bild nedan. Glöm inte Swishnumret!

Efter att du gjort detta och markerat betalmetoden som "Aktiv", så kan du ta betalt med Swish i butiken!

Inställningar

Aktiv - Kryssa i rutan för att aktivera betalmetoden i kassan.

När ni lägger till betalmetoden första gången så kryssa INTE i "Aktiv" direkt utan spara betalmetoden först. Gör sedan alla andra inställningar nedan. När allt är klart, kryssa i "Aktiv" och spara igen.

Förvald betalningsmetod för kund - Kryssa i om betalmetoden ska vara förvald för alla kunder i kassan. Endast en betalmetod kan vara förvald.

Gör tillgängligt endast för de kunder eller kundgrupper där jag anger det. - [Endast Webshop Plus] Vill man begränsa betalmetoden för en eller flera kundgrupper kryssar man i rutan. Man väljer sedan på respektive kundgrupp vilka betalmetoder som ska kunna användas.

Kräv att köparen anger person-/organisationsnummer - Kryssa i om person-/organisationsnummer ska vara tvingande i kassan.

Tillgänglig för kundtyp - Vill man begränsa betalmetoden till en viss kundtyp (privatperson eller företag) kan välja det här. Är "Alla" valt kan båda kundtyperna använda betalmetoden.

Tillåt inte annan leveransadress för denna betalningsmetod - Stäng av möjligheten för köparen att välja en annan leveransadress. Man kan då endast få ordern skickad till folkbokföringsadressen.

Skicka bekräftelse om betalningsstatus till butiksägaren - En inställning som gör att butiksägaren får ett mail när beställningar via denna betalmetod markeras som betalda.

Stäng av köp av presentkortsartiklar med denna betalmetod - Vill man inte att man ska kunna köpa presentkortsartiklar med denna betalmetod kan man stänga av möjligheten via denna inställning.

Konto

I rutan Konto anger ni uppgifterna som ni skapar i "Swish Certificate Management". Inloggningen får ni av er bank.

Om texten "Du måste spara betalningsmetoden innan du kan göra något här." visas måste man backa tillbaka till föregående sidan och klicka på den gröna "+ Lägg till"-knappen uppe till höger först.

Swish nummer - Ange mobiltelefonnumret som ni har anslutit "Swish Handel" till.

TLS-certifikat - Ange TLS-certifikatet som ni har genererat.

TLS-certifikat lösenord -  Om ditt certifikat är skyddat med ett lösenord så skriver du in det här, annars lämnar du fältet tomt.

Namn och beskrivning

Namn - Det finns redan ett standardnamn för betalmetoden som visas i kassan men vill du ange ett annat namn kan man göra detta här.

Detaljbeskrivning - Frivilligt att ange en text som informerar mer om betalmetoden.

Valutor

Ställ in vilka valutor som ska gälla för betalmetoden. För Swish fungerar endast SEK som valuta.

Begränsning med avseende på ordersumma

[Endast Webshop Plus]

Med den här funktionen kan du välja att visa olika betalningsmetoder i kassan beroende på det sammanlagda värdet i varukorgen.

Det finns fyra olika inställningar för att styra över hur betalningsmetoderna visas:

• Ingen begränsning. Här syns betalningsmetoden oavsett hur mycket kunden handlar för.
  • Dölj om ordersumman är noll. Här försvinner betalningsmetoden om totalsumman i varukorgen är 0.
  • Dölj om ordersumman är större än noll. Här syns betalningsmetoden om summan i varukorgen är högre än 0.
  • Dölj om ordersumman ligger utanför angivet intervall:

Med det sista alternativet kan du välja att dölja betalningsmetoden om till exempel ordersumman är lägre än 500 kr: